Login

2015

Laatste editie van Incompany

Op 17 december 2015 is de laatste editie van Incompany verschenen. We hopen dat u de informatie die wij 11 jaar lang hebben verzameld en gepubliceerd met interesse heeft gelezen. Wij als redactie hebben de uitgaven met veel plezier gemaakt en nemen met pijn in het hart afscheid van een geslaagd project.

De reden voor het staken van de uitgave ligt in de veranderende tijd waarin digitalisering het businessmodel van traditionele media onder druk zet. Als oprichters van Incompany richten we ons nu volledig op StakeholderWatch, een real time monitor van stakeholders die voortkomt uit het gedachtegoed van Incompany.

René Gerhardus en Rianne van Boxtel

Shell beste werkgever van Nederland

17 december 2015

Slechts twee jaar nadat de tevredenheid van werknemers op een dieptepunt stond, bereiken de rapportcijfers die werkgevers krijgen nu een elfjarig all time high. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het zakenblad Incompany onder 4.340 werknemers, dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau MWM2.

In het jaarlijkse medewerkertevredenheidonderzoek geven werknemers dit jaar de hoogste cijfers in de elfjarige historie van het Incompany 200-onderzoek: gemiddeld krijgen de 103 organisaties in de ranking een 6,85. Dat is een scherpe toename ten opzichte van de dieptepunten in 2013 (6,44) en 2014 (6,54). Het oude record, dat op een 6,70 stond, stamt uit 2008.

In de top 10 van beste werkgevers staan veel organisaties die deze ranglijst al jaren aanvoeren. Sogeti, ASML, Rabobank en Ikea scoren altijd sterk in dit onafhankelijke onderzoek. Shell, dat vorig jaar tweede was, voert de top 100 aan. Het concern behaalt het op één na hoogste cijfer ooit in dit onderzoek: een 7,82. Daarmee wint Shell dit jaar zijn tweede hoofdprijs in Incompany: in mei werd Shell al de overallwinnaar in het Incompany 500-onderzoek naar aantrekkingskracht. “Het is bijzonder sterk om beide onderzoeken te winnen: Shell toont zich het meest krachtig aan de binnenkant en de buitenkant,” stelt René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany.

Baanzekerheid
De plotselinge recordcijfers zijn volgens de onderzoekers een gevolg van de hoop dat het economisch tij weer beter wordt. “We zien de cijfers voor baanzekerheid terugveren naar het niveau van 2008 en werknemers zien dat hun organisaties weer succesvoller worden. Dat geeft vertrouwen en maakt hen trots.” De prijs voor de organisatie waarbinnen werknemers het meest trots zijn op hun organisatie, gaat naar Ikea. In het onderzoek naar de interne reputatie klimt het Zweedse retailconcern naar de eerste plaats.

Shell wint van Uber, Tesla en Zalando

20 mei 2015

Shell is voor de achtste keer in elf jaar op de eerste plaats geëindigd in het jaarlijkse Incompany 500-onderzoek onder 5.000 hoogopgeleide professionals. Een onderzoek naar de aantrekkingskracht en reputatie van organisaties, uitgevoerd door MWM2. Ook laat het onderzoek zien dat de indrukwekkende opmars van uitdagers doorzet. Hoewel de top 10 een staalkaart blijft van het grote Nederlandse bedrijfsleven, worden verder omlaag in de ranking steeds meer oude, traditionele bedrijven van hun troon gestoten.

Het jaarlijkse Incompany 500-onderzoek naar de aantrekkingskracht van organisaties toont grote verschuivingen binnen bijna alle marktsectoren. Veel klassieke bedrijven hebben het moeilijk, terwijl gloednieuwe initiatieven, zoals Uber, Zalando en Tesla, razendsnel oprukken in de ranking. Het succes van de technologie- en internetbedrijven – veelal met een NASDAQ-notering – neemt exponentieel toe, terwijl bedrijven zoals Makro, Holland Casino, BDO, Scania, Fiat, Renault, Wegener en NRC Handelsblad de top 500 verlaten. Bedrijven die de gang naar de onlinewereld echt goed hebben gemaakt, behouden of verkrijgen aantrekkingskracht; de rest zakt weg. René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany: “Simultaan met de nieuwe all time high van de NASDAQ is een versnelling te zien van het tempo waarin technologiespelers de traditionele bedrijven verdringen. In het onderzoek zien we dat stakeholders versneld hun geld op die nieuwe spelers zetten.”

Trends in aantrekkingskracht

Top 10 is nog traditioneel
• Shell (1), KLM (2), ING (3), Philips (4), Rabobank (5), Ahold (6), ASML (7), Unilever (8), ABN Amro (9), KPN (10)

Online-uitdagers komen binnen of stijgen door
• Coolblue (58), Blendle (149), Zalando (124), Amazon (148), Uber (248), Airbnb (373)

Techbedrijven doen het goed
• ASML (7), Google (17), Apple (18), Tesla (120)

Aantrekkingskracht is meer dan reputatie, al blijft reputatie belangrijk op de langere termijn
• Rijksmuseum (55), Nike (78), Artsen zonder Grenzen (48), NL Rode Kruis (94), Samsung (98): allemaal in de reputatie top 10

• De drie banken in de top 10 op aantrekkingskracht scoren allemaal laag op reputatie

Tevredenheid van klanten piekt na crisis

9 oktober 2015

Klanten van adviesbedrijven zijn in de afgelopen drie jaar veel positiever geworden. Het gemiddelde cijfer voor alle 124 organisaties in Incompany 100 bereikt een nieuw record en ook het aantal bedrijven dat boven een zevenenhalf scoort, neemt explosief toe nu de crisis ten einde komt. Dat blijkt uit het jaarlijkse Incompany 100-onderzoek onder 3.271 decision makers.

Het aantal bedrijven in het onderzoek dat een zevenplus scoort, steeg van 16 procent in 2004 naar 60 procent in 2015. Daardoor loopt het gemiddelde cijfer voor alle organisaties die in dit onderzoek zijn gemeten voor het eerst op tot net boven de zeven. Dit jaar zijn er zelfs tien organisaties die een zevenenhalf of meer krijgen van hun klanten, terwijl in 2010 en 2012 geen enkele organisatie dat hoge niveau wist te halen. Twynstra Gudde (7,69) – de overallwinnaar van dit jaar – IBM Business Consulting Services (7,62), Abab (7,62), Schouten & Nelissen (7,59), Van Lanschot Private Banking (7,57) en Rabobank Corporate Finance (7,55) leiden hun sectoren met overmacht.

Naast het gebruik van nieuwe technologie die de klantprocessen stroomlijnt, gelooft René Gerhardus, hoofdredacteur van Incompany, dat ook de directe gevolgen van de crisis een positieve bijdrage leveren aan de huidige recordscores. “Bedrijven hebben veel vet van de botten zien gaan in crisistijd en hebben er hard voor gevochten om de dienstverlening te verbeteren en klanten binnen te houden. Dat zien we terug, denk ik. Daarnaast zijn de tarieven die zakelijke dienstverleners vragen de afgelopen jaren zeker niet gestegen, daarvan worden klanten zeker tevredener.” De cijfers voor de prijs-kwaliteitverhouding waren in het onderzoek voor de crisis altijd erg laag (2004: 6,41, 2005: 6,42), maar nu geven 3.271 klanten hiervoor gemiddeld een 6,87. In relatieve zin is deze prijs-kwaliteitverhouding de component die in de afgelopen jaren het meest is verbeterd.